fbpx
Producerad av Tigerton
loading

Boka utbildning och information

  • Utnyttja en APT-timme för information och utbildning inom demensterapi. Vi presenterar MusicDoll® och dess möjligheter inom Demensvården. Nöjdare brukare ger gladare brukare med bättre livskvalitet! Låt oss komma och berätta mer!

inspi_movie_musicdoll

Se filmen – Introduktion och presentation 

Vad är Music Doll?

— en vanlig fråga första gången man möter Music Doll

Med sin ”baby -form”, stora ögon och inbjudande, varma utseende blir de flesta intresserade när musikdockan presenteras och frågar:

”Vad är detta”?

Introduktionen är avklarad och nästa steg är att låta favoritmusiken ytterligare knyta bandet mellan brukare och docka. Oftast kommer snart ett leende som förstärks när musiken känns igen. Det brukar inte ta lång tid förrän kommunikationen är igång och leendet följs i många fall av både ord och sång.

Upplevelsen är stark. Både för brukaren och omgivningen.

Music Doll® är handgjord av hög kvalitet och speciellt konstruerad för att tåla både ömt och långvarigt bruk. Alla sömnadsdetaljer är omsorgsfullt designade och genomtänkta för att underlätta daglig hantering samt återkommande tvättar. Dubbla, övertäckta sömmar som är extra förstärkta. Säkerheten vid användandet har noga beaktats.

Formen på dockan bibehålls även efter tvättar då stoppningen är speciellt konstruerad.

Musikenheten tas lätt och enkelt ut och tillbaka vid  tvätt av själva dockan.

tekn_movie_musicdoll

Se filmen – Teknik och hantering
– hur musikenheten fungerar, uppkoppling till smartphone/surfplatta och hantering av dockan.

Forskningsstöd för musik vid demensbehandling

Vi får ofta frågan: ”Är det dockan eller musiken som gör att effekten av Musik Doll® blir så positiv?” Den mjuka, ”vänliga” dockan har stor betydelse för att ta till sig, acceptera, dockan i sig, men att det är den individuella favoritmusiken som öppnar dörren till minnenas skattkammare, är det ingen tvekan om.

Ny forskning stöder detta; ”….känslor behöver inte minnesförmåga, utan sinnesstämning kan återskapas, trots att minnet av det som skapade känslan har utplånats.”
Feinstein S. Justin.  Sustained experience of emotion after loss of memory in patients with amnesia. Proceedings of the National Academy of Sciences, April 27, 2010

För mer information kring Music Doll® kan man läsa om studien här.

Berättelser ur verksamheten

från särskilda boenden berättade av ansvarig vårdpersonal.

Brukare 1
Första gången hon fick musikdockan var hon i en dålig fas och det var tveksamt om vi skulle pröva musikdockan.

Hon var sängliggande i sitt rum med slutna ögon och andades häftigt och mådde definitivt inte bra. Jag la dockan mjukt vid hennes sida och med ”hennes” musik påslagen. Efter en kort stund andades hon lugnare, helt normalt och tårar började rinna nerför hennes kinder. Väldigt mäktigt att se denna reaktion.

Nu mår hon bättre igen och tar till sig musikdockan även när hon är uppe och mår bra. Det blir oftast en väldigt nära och intensiv kontakt.”

Brukare 2
En nyinflyttad relativt ung dam med Alzheimers var tänkt som första person att prova dockan. Damen har tappat både svenskan men också sitt forna hemspråk. Går av och an hela dagarna framåtlutad utan mimik i ansiktet. Hon bar ofta på de dockor vi redan hade. Vi streamade baltisk musik till dockan och damen fick dockan. Vi häpnade över resultatet! Hon rätade på sin rygg vid gång, log och det glittrade till i ögonen. När jag började gunga med kroppen i takt med musiken så gjorde hon det också. Det var underbart att se.

brukare-sep16_7432_low

Brukare 3
Alla omsorgstagarna satt på altanen och en dam som brukar vara aggressiv och vrång satt med dockan i knät och den spelade Abba. Dockan satt i knät som man brukade ha barn – rida anka. Knäna rörde sig i takt med musiken så att dockan ”hoppade”. Damen log, ögonen glittrade och hon pratade. Jag filmade det hela och det är synd att jag inte kan skicka med filmen pga tystnadsplikten. Damen såg att jag stod och tittade på henne och hon sa till mig ”Hon är fin”, vände dockan mot mig och hjälpte dockan att vinka till mig. En timanställd (59 år, brandman) man kom till hennes vänstra sida och då vänder hon dockan mot honom och säger ”Hälsa på farfar!” Lite senare när det var dags för mat så kunde hon inte äta då hon var fullt upptagen med dockan så vi sa att även dockan behövde mat och tog henne och då åt hon.

Brukare 4
En dam som vanligen är lite rastlös och orolig satt med vår Music Doll-docka i famnen och gungade i takt med musiken. Vi i personalen spelade musik som vi vet att hon gillar. Hon sjöng med och pratade med dockan och tittade den i ögonen precis som att de hade ett förtroligt samtal. Hon passade dockan och hade ansvar för dess väl och ve. Varje gång hon kommer till vår Dagverksamhet använder vi oss av Music Doll med mycket bra resultat. Det är så bra att man kan spela var och ens favoritmusik och pröva sig fram vad som blir bra. Vi är mycket nöjda med vår docka och saknar den när den är utlånad.

Brukare 5
Vår mor var med i en undersökning om hur Music Doll fungerade på boendet och vi märkte själva hur fäst hon blev med både dockan och hennes egen favoritmusik. Hon satt med den för jämnan bar den alltid med sig vart hon gick. Den var som en del av henne själv. När hon nu nyligen gick bort bestämde vi oss för att musikdockan också skulle få följa med på sista färden då de varit oskiljaktiga under hennes sista tid på jorden.

Till Beställning

Producerad av Tigerton