
Sveriges Radio Blekinge
Reportage för ALLA som är engagerade inom Demensvård
Det är ofta mer värdefullt att låta andra, utomstående, värdera och uttala sig om en terapi eller produkt som man är engagerad i, än att göra det själv.
Ett underbart exempel på detta är ett kort reportage som SR Blekinge gjort från Äldreboenden i Olofström, där man utvärderat Music Doll® inom demensvården.
Här kan du lyssna på reportaget
Ur SR P4:s reportage av Carina Melin:
En sjungande docka, stor som ett litet barn, har gett demenssjuka i Olofström både ökad trygghet, rörlighet och bättre sömn.
Nu satsar Olofströms kommun på att utveckla teknik och digitala lösningar inom vård och omsorg.
Dockan används i en femtedel av landets kommuner, men det är första gången den testas i Blekinge.
”Det är en liten väldigt söt sak med tjocka goa lår, väldigt kramvänlig”
Den sjungande dockan har under ett tvåveckorstest gett boende på två demensavdelningar i Olofström både ökad trygghet, rörlighet och bättre sömn. De stora mjuka dockorna finns i både pojk- och flickmodell och programmeras via mobilen.
– Det är en liten väldigt söt sak, 75 centimeter stor med tjocka goa lår och ett sött litet ansikte med brunt busigt hår, väldigt kramvänlig och tung som ett riktigt barn, säger Ulrika Thiel, enhetschef.
Musiken är individuellt anpassad favoritmusik för att öka livskvalitén vid Alzheimer och andra demenssjukdomar.
Effekten av individualiserad musikterapi flera gånger om dagen är lite undersökt. Men enligt en klinisk studie genomförd i Härryda kommun förbättrades flera av faktorerna som mäts i bpsd, som är ett svenskt kvalitetsregister för uppföljning av demensbehandling.
”För vissa blir det en ögonblicklig förälskelse”
Ett av skälen till att dockan fungerar är enligt Ulrika Thiel att en dement person känner att den får en uppgift, ett uppdrag. Och för vissa blir det kärlek vid första ögonkastet.
– För vissa blir det en ögonblicklig förälskelse, så nu fick vi lirka och säga att vi skulle byta blöjor när vi skulle låna dockan, säger Ulrika Thiel.